Vatroslav Lisinski

Okupljanje glazbenih  amatera u Društveni orkestar bilo je glavni povod osnivanju samog Društva. Orkestar od oko 26 glazbenika prvi je put stupio pred javnost 18. travnja 1827. pod ravnanjem Jurja Karla Wisner-Morgensterna i izveo po jednu Mozartovu i Rossinijevu uvertiru te stavak iz Haydnove simfonije. Svojim je nastupom Orkestar polučio uspjeh i simpatije kritičara u časopisu Luna. Društveni je orkestar sljedećih nekoliko desetljeća bio jedini koji je kontinuirano djelovao u Zagrebu. Osnovicu Orkestra činili su amateri gudači, a gotovo uvijek (pa tako i danas) bili su  honorarno angažirani i profesionalni svirači. Zahvaljujući djelovanju glazbene škole HGZ-a, u rad Orkestra sve su se više uključivali učenici i učitelji škole. Dirigenta Orkestra od 1852. postavlja Ravnateljstvo, a on u pravilu nije njegov član. Prvi dirigent orkestra (Musikdirektor) bio je Wisner-Morgenstern, slijedio je učitelj violine Antun Kirschhofer te dvije godine (1851–1852) Vatroslav Lisinski. U drugoj polovici 19. stoljeća Orkestar nije kontinuirano radio; čak ni inicijativa Vjekoslava Klaića da se obnovi rad Orkestra nije donijela dugotrajne rezultate. Među dirigentima u tom razdoblju ističu se istaknuti učitelji glazbene škole Ivan Zajc, Antun Stöckl i Franjo Dugan st.

Ivan Zajc

Drugo razdoblje Društvenog orkestra počinje 1920. kada je Društvo, koje je u međuvremenu djelomično preraslo u instituciju, željelo službeno osnovati orkestar s vlastitim statutom. Taj je orkestar nastupio prvi put 1922. i djelovao je sve do 1937. pod vodstvom dirigenata Vjekoslava Rosenberga-Ružića, Frana Lhotke, Borisa Papandopula i Rudolfa Matza. Tridesetih godina u Orkestru je svirao liječnik Milan Žepić, učenik Václava Humla. Nakon što je 1952. izabran za predsjednika Zavoda, Žepić je 1954. potaknuo ponovno osnivanje Orkestra kojem je postao koncertni majstor i umjetnički rukovoditelj. Prvi dirigent bio je Mladen Jagušt, a od 1957. do 2005. Orkestar je vodio Igor Gjadrov, dugogodišnji profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji. Od 2005. do 2009. vodi ga Marcel Bačić, predsjednik HGZ-a, a od 2009. maestro Zoran Juranić. Neko vrijeme bila je angažirana i Vlasta Faist-Maras kao stručni asistent (i povremena dirigentica), te violinisti Milan Tarbuk i Kristijan Petrović kao gudački pedagozi.

Igor Gjadrov

Uz redovite nastupe na društvenim koncertima u matičnoj kući Orkestar je 1991. nekoliko puta nastupio i u HGZ-ovom ciklusu Mozart nedjeljom, te na dobrotvornim koncertima održavanim za vrijeme Domovinskog rata. Osim u HGZ-u  Društveni je orkestar nastupao i drugdje u Zagrebu: u domovima umirovljenika, u Gornjogradskoj gimnaziji na Katarininu trgu, Crkvi sv. Petra i dr., ali i u mjestima širom Hrvatske, među ostalima u Čakovcu, Sisku, Daruvaru, Varaždinu (Varaždinske barokne večeri) i Karlovcu. Najuspješnija inozemna turneja Orkestra bila je ona u Njemačkoj 1993. g. s dobrotvornim koncertima u Düsseldorfu i Bonnu.

Orkestar je nastupao na natjecanjima amaterskih ansambala (Ohrid 1958, Valjevo 1981) i na smotrama zagrebačkih amatera. Sudjelovao je u snimanju nekoliko televizijskih emisija, dok su u fonoteci Hrvatskog radija pohranjene snimke s izvedbama djela uglavnom hrvatskih skladatelja. Snimka izvedbe Mise u C-duru Ferde Livadića, u kojoj uz Društveni orkestar i maestra Gjadrova nastupaju vokalni solisti i Katedralni mješoviti zbor (zborovođa Vladimir Babuš) objavljena je na CD-u “Zdravo, o moj anđele” 1998. godine. God. 1975. Orkestar i dirigent Igor Gjadrov snimili su u izdanju tvrtke Jugoton gramofonsku ploču s djelima hrvatskih skladatelja 18. i 19. stoljeća, a 2005. i 2009. objavljeni su CD-i s naslovom "Muzika iz Algarottijeve zbirke" I i II.

Društveni orkestar dobitnik je nekoliko priznanja, primjerice Nagrade “Milka Trnina” 1964., Nagrade grada Zagreba 1972. i Nagrade “Vatroslav Lisinski” koju mu je 1982. dodijelilo Društvo hrvatskih skladatelja.

O povijesti Društvenog orkestra najviše se može saznati u knjizi Nade Bezić Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda uz 55. godišnjicu njegove obnove (1954–2009) (HGZ, 2009).

***

Popis članova Društvenog orkestra HGZ-a

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://www.hgz.hr/images/slike/clanci/Drust_orkestar

Developed in conjunction with Joomla extensions.