Hrvatski glazbeni zavod

Kontakt

Osobe za kontakt, radno vrijeme

Ravnateljstvo

Hrvatski glazbeni zavod je društvo prijatelja glazbe i glazbenika amatera, neprofesionalna i neprofitna udruga čiji je cilj njegovanje, unapređivanje i širenje glazbene umjetnosti, osobito hrvatske, među svojim članovima i ostalim stanovnicima Republike Hrvatske. Društvom upravlja Ravnateljstvo bez naknade za svoj rad. Niz godina Ravnateljstvo su činili samo glazbenici amateri i ljubitelji glazbe raznih zanimanja, no u 20. stoljeću u njega ulaze i profesionalni glazbenici.

Povijest Zavoda

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe i po ustroju to je i danas. Prvi članovi upisani su u siječnju 1827., a do kraja godine, u tada malom Zagrebu s desetak tisuća stanovnika, bilo ih je čak stotinu i jedanaest. Tako se Zagreb pridružio drugim gradovima Habsburške Monarhije u kojima su se građani okupljali u glazbenim društvima, kao što je bilo u Ljubljani 1794., Beču 1812. te u Rijeci i Varaždinu, gdje su društva također utemeljena 1827. Među osnivačima zagrebačkog društva bio je Georg (Juraj) Karl Wisner von Morgenstern, tada najškolovaniji glazbenik i nositelj glazbenog života Zagreba. Uz njega su se u prvim godinama djelovanja svojim radom istaknuli trgovac Đuro Popović, suci Franjo Čačković Vrhovinski i Dragutin Klobučarić te glazbenici Ivan Padovec i Ferdo Livadić. Prvi koncert, na kojem je nastupio Društveni orkestar koji su činili članovi društva, priređen je 18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu. Taj se datum smatra početkom rada društva i obilježava se kao Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Naša zgrada

Prvo sjedište Hrvatskoga glazbenog zavoda bilo je u privatnoj kući na Griču u Zagrebu, na današnjoj adresi Grič 2. Već nakon šest mjeseci djelovanja HGZ se preselilo u Radićevu 16, a od 1829. do 1853. uprava i novoosnovana glazbena škola HGZ-a imali su besplatan smještaj u dvjema prostorijama zgrade Kraljevske akademije na Katarininu trgu, gdje se danas nalazi Gornjogradska gimnazija. Nakon toga sjedište HGZ-a godinama je mijenjalo lokacije na Gornjemu gradu.

Predsjednici

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.