Edukativni programi

Od 2017., u kojoj se obilježava 190. rođendan Hrvatskoga glazbenog zavoda, HGZ svoja vrata otvara najmlađim ljubiteljima glazbe. Novi programi namijenjeni su djeci i mladima, edukativni su i primjereni njihovoj dobi.

Ostvaruju se u suradnji s udrugom Mala opera iz Zagreba.

ZA DJECU OD 3 DO 10 GODINA:

„Babar i Djed Božićnjak“, multimedijalna koncertna izvedba

Glazba: Francis Poulenc (1899. – 1963.)
Tekst: Jean de Brunhoff (1899. – 1937.)
S francuskog prevela: Danijela Petrić
Trajanje: oko 40 minuta (koncert i predavanje)
Izvođači: Zdenko Niessner, pripovjedač; Danijela Petrić, klavir

Ovaj projekt namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole.

U prosincu HGZ i Mala opera predstavljaju novi nastavak glazbene priče o sloniću Babaru – „Babar i Djed Božićnjak“!

Ovu prekrasnu božićnu priču s originalnim tekstovima i ilustracijama autora Jeana de Brunhoffa prate najljepše stranice klavirske glazbe za djecu iz pera P. I. Čajkovskog, R. Schumanna, G. Bizeta, E. Griega i C. Saint-Saënsa.

Božić je, u zemlji slonova vlada velika zabrinutost – Djed Božićnjak još nikada nije posjetio djecu-sloniće. Kako bi razveselio svoju družinu, kralj Babar kreće u uzbudljivu potragu za legendarnim djedicom…

ZA DJECU OD 3 DO 10 GODINA:

Priča o sloniću Babaru, multimedijalna koncertna izvedba

Glazba: Francis Poulenc (1899. – 1963.)
Tekst: Jean de Brunhoff (1899. – 1937.)
S francuskog prevela: Danijela Petrić
Trajanje: oko 40 minuta (koncert i predavanje)
Izvođači: Zdenko Niessner, pripovjedač; Danijela Petrić, klavir

Ovaj projekt namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Cilj je upoznati ih sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča.

Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca hrvatsku praizvedbu imala je 2008. i od tada je udruga Mala opera, neprekidno izvodi. Djelo je nastalo prema istoimenoj slikovnici Jeana de Brunhoffa o zgodama malog slona Babara koja je postigla planetarni uspjeh. Slikovnicu zbog iznimne literarne, likovne i pedagoške vrijednosti preporučuje francusko Ministarstvo obrazovanja. Riječ je o jednom od najpopularnijih djela za djecu u Francuskoj, a popularnost mu je prešla granice domovine pa je slonić Babara postao međunarodna zvijezda za djecu. On je simpatičan i velikodušan, a sama priča potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti: nježnost, toplinu, suosjećanje, nenasilje, dobrotu, stvaranje miroljubivog i solidarnog društva, velikodušnost, socijalnu osjetljivost, spremnost i upornost za usvajanje novih znanja.

Poulencova verzija u formi glazbene priče jedno je od niza djela u bogataj francuskoj tradiciji pisanja glazbe za djecu (Bizet, Fauré, Debussy, Ravel). Djelo je pisano za klavir solo, uz pripovjedača. Poulenc glazbom dočarava različite epizode iz pripovijetke koje prepričava pripovjedač. Vjernost glazbene ilustracije je jedinstvena i zbog svoje inovativnosti može poslužiti kao primjer – svaki glazbeni trenutak ujedno je slika, parafraza, komentar i produžetak teksta. Služi se i tehnikom melodrame u kojoj se tekst sjedinjuje s klavirskom pratnjom koja ga nježno podržava. Tretman samog instrumenta je bogat, pročišćen i jasan u zvučnosti, s mnogo boja i maštovitom primjenom klavirske tehnike i virtuoznosti.

Hrvatska izvedba ovog djela doprinos je produkciji glazbene literature za djecu, a zbog svoje glazbene, literarne i edukativne vrijednosti zaslužuje biti predstavljena i najširoj i najmlađoj publici te će zasigurno naći mjesto u odgojnom i obrazovnom procesu u dječjim vrtićima i osnovnim školama.

ZA MLADE OD 14 DO 18 GODINA:

Erik Satie, Glazba za riječ i sliku, edukativni koncert u formi glazbeno-vizualnog kolaža

Glazba i tekstovi: Erik Satie (1866. – 1925.)
Prijevod s francuskoga, izbor glazbe i tekstova: Danijela Petrić
Trajanje: cca 45 min
Izvođači: Danijela Petrić, klavir; Zdenko Niessner, moderator i pripovjedač

Ovaj multimedijski projekt namijenjen je mladima, učenicima gimnazija i srednjih škola. Cilj je na zanimljiv i neuobičajen način predstaviti klasičnu glazbu i umjetnost s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Program upoznaje mlade slušatelje s cjelokupnim umjetničkim krugom Pariza te evocira formu café koncerta s izvedbama najpoznatijih skladbi i tekstova Erika Satiea.

Interaktivni glazbeno-vizualni kolaž Erik Satie, glazba za riječ i sliku zamišljen je kao prošireni koncert. Cilj je povezivanje glazbe s neglazbenim i nescenskim vrstama, kao što su likovna umjetnost i knjiga, poštujući jedinstvo glazbenog izraza i epohe. Projekt obuhvaća tri elementa: glazbu (djela za klavir E. Satiea), riječ (originalni tekstovi E. Satiea) i sliku (projekcije fotografija iz tog razdoblja, ilustracije E. Satiea i grafičara Charlesa Martina).

Djela francuskog skladatelja Erika Satiea bit će izvedena prema vremenu nastanka. Ona prate skladateljev umjetnički put i razvoj od kabarea i café koncerta do koncertne dvorane, kao i karakteristike povijesnog razdoblja (belle époque, fin de siécle).

Program je osmišljen kako bi se sjedinile različite vrste umjetnosti; glazba, slika i riječ i to u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namijenjenima srednjoškolcima. U njemu se izmjenjuju izvedbe klavirskih skladbi i originalnih tekstova Erika Satiea te konferansa, koja obuhvaća skladateljev život i djelo i povijesno-umjetnički kontekst u Francuskoj i Hrvatskoj. Videoprojekcija traje tijekom cijelog programa, a prikazuje izvorne fotografije iz razdoblja fin de siécla, fotodokumentaciju iz skladateljeva života te originalne likovne materijale.

POKROVITELJI: