HRT za HGZ
Sunčanom stranom glazbe

Piše: dr. sc. Zdenka Weber

Raduje pratiti kako zbilja nema odmora dok traje obnova! Dakako riječ je o obnovi HGZ-a a onda i o drugim institucijama kojima je stalo da ta obnova bude osigurana.

Ljeto je vrijeme sunca i boravaka na otvorenome a Hrvatska radiotelevizija svojim je programima ispred zgrade na Prisavlju već mnogo puta dokazala da je lijepo družiti se s glazbenicima i tople ljetne noći oplemeniti glazbenim programima. Nazvavši te programe „Sunčanom stranom Prisavlja“ HRT je osmislila zbilja lijepa druženja glazbenika i Zagrepčana željnih glazbe. A da je u okviru tih večeri program 11.  kolovoza bio posvećen Hrvatskom glazbenom zavodu svakako je vrlo lijepa gesta HRT-a i iskazivanje brige za HGZ kao „kolijevku profesionalnog bavljenja glazbom u Hrvatskoj i najljepšu koncertnu dvoranu u povijesnom sjedištu Zagreba“ kako je zapisano u najavi emisije pod otvorenim nebom u dvorištu zgrade HRT-a na zagrebačkom Prisavlju.

Jeste li možda pratili taj program koji je trajao više od dva sata a bilo ga je moguće gledati na Trećem programu HTV-a i slušati na Radio Sljemenu? Ako niste imate još priliku pogledati emisiju preko multimedijske usluge HRTi. A isplati se!

Muzikologinja i izuzetno agilna i angažirana urednica i voditeljica emisije Jana Haluza, koju osobno doživljavam kao pravo obogaćenje HTV-a kada je riječ o dobro pripremljenom i osmišljenom, a uvijek vrlo spontanom i simpatičnom, također i oku ugodnom, vođenju glazbenih emisija, razgovarala je s doista uglednim gostima koji su nadasve stručno obavijestili javnost o tijeku radova na zgradi HGZ-a. Da je zgrada HGZ-a u dva navrata bila oštećena, prvo u potresu 22. ožujka 2020., a potom i potresima u prosincu iste prošle godine, poznato je. Srećom, nakon prvog katastrofalnog potresa uspjelo je upravi HGZ-a na čelu s predsjednicom prof. dr. Romanom Matanovac  Vučković osigurati djelomične popravke, tek toliko da je bilo moguće održavanje koncerata u Velikoj dvorani.

Ali, poznato je da zlo nikada ne dolazi samo! Od ožujka 2020. proglašena pandemija, pa uvođenje epidemioloških mjera, ograničavanje broja slušatelja u dvorani, sve su to nedaće koje prate glazbeni život i mnogo šire od HGZ-a, od Zagreba, pa i od naše države koja se srećom dokazala kao jedna od rijetkih sposobnih koliko-toliko umanjiti nedaće. No to su već  priče o kojima i vrapci pjevaju  a građanke i građani Lijepe naše ponašaju se barem donekle odgovorno.

Kada dakle predsjednica HGZ-a prof. dr. Romana Matanovac Vučković, u prozračnoj zelenoj ljetnoj haljini (a zelenu se boju simbolično rado povezuje s nadom!) ponovno Jani Haluza, dakle i televizijskom gledateljstvu i radijskom slušateljstvu, odgovara na pitanja i pripovijeda o svemu kroz što je HGZ prošao, ali i što ga u budućem razdoblju očekuje, onda bi svakome kome je stalo do umjetničke glazbe i važne kulturne adrese u metropoli možda trebao proraditi „kliker“ i određeni dobročiniteljski impuls koji bi potakao na doniranje i pomoć. Jer, troškovi obnove su veliki a namjera je da sve ne bude samo obnova kao vraćanje na staro već osposobljavanje zgrade i njezinih unutarnjih prostora, sve do još neiskorištenog tavana, za sadržaje primjerene novom vremenu.

A novo vrijeme donosi potrebu za novim sadržajima koje donosi djelatnost i interesi novih generacija. Ipak drukčiji od onih vrijednih građana koji su na početku 19. stoljeća utemeljili Musikverein in Agram i izgradili zgradu koju generacije pamte kao središte visoke glazbene kulture. Ili, rečeno riječima najave, govori se o „projektu obnove u potresu oštećene zgrade i planu pretvaranja Glazbenjaka u modernu glazbenu, kulturnu i interaktivno-obrazovnu instituciju“.  Upravo su o tome govorili predsjednica HGZ-a i drugi gosti emisije kojom je HRT javnost upozorio na problematiku i potrebe HGZ-a budući da se od jeseni zgrada zatvara za javnost i prepušta marljivim rukama obnovitelja. Tako ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, voditelj projekta obnove arhitekt Roman Šilje, kao i ugledne hrvatske glazbenice operna umjetnica i pedagoginja Dunja Vejzović, pijanistica Martina Filjak i violončelistica Kaja Pačko iskreno i suosjećajno upozoravaju na potrebe HGZ-a pozivajući na angažman šire društvene zajednice. Dakle svih nas.

Ali da ne bude samo govorenja i upozoravanja na neophodnost osiguravanja prilično znatnih financijskih sredstava i nužne radne snage, svega što obnova u arhitektonskom smislu podrazumijeva, pobrinula se HRT i za glazbeno opuštanje i to ono ležernije, ušima i očima ugodno, razigrano i veselo. To su osigurali flamenco pjevačica Nina Ćorić i harfistica Doris Karamatić te vrhunski uigrani mariachi ansambl Los Caballeros sa svojim gostima. Doista, zvukovi s nekih drugih meridijana i paralela puni ljubavi i dinamičnosti, uvijek dobro došli i dobro prihvaćeni kada se gledateljstvu/slušateljstvu želi pružiti upravo onu sunčanu stranu glazbe. Urednica i voditeljica emisije Jana Haluza i redatelj Danko Volarić odlično su odradili svoje zadatke a HRT je HGZ-u poklonio lijepu, usuđujem se reći nezaboravnu glazbenu večer.