Obnova krenula, a vrijeme curi

Konferencija za novinare pet do dvanaest 14. veljače 2022. s početkom u 11 sati i 55 minuta

Piše: dr. sc. Zdenka Weber

Sudjelovali su glavni projektant Roman Šilje, projektant konstrukcije Juraj Pojatina, tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Zdenko Hrženjak, predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a Mladen Boršić i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

U HGZ-u je 14. veljače održana konferencija za novinare a poziv za dolazak bio je u 11 sati i 55 minuta.  To pet do dvanaest simbolično je vrijeme koje je trebalo upozoriti na hitnost postupanja oko obnove i rekonstrukcije zgrade što je sve započeto krajem listopada 2021. godine kada je HGZ zatvoren za javnost a započeli su radovi evakuacije, demontaže i razgradnje. Dobro se sjećamo simbolične prodaje stolica iz dvorane, jer to je bio još posljednji trenutak kada su članovi HGZ-a i drugi štovatelji najstarije glazbene institucije u Hrvatskoj mogli ući u zgradu i to kao kupci stolica iz Velike dvorane. Da, stolice su planule, a ušli su radnici i počela je demontaža, skidanje žbuke sa zidova i cjelokupno otklanjanje svega dotadašnjeg kako bi se sve prostorije na svim katovima zgrade pripremilo za obnovu i planiranu rekonstrukciju.

Konferencija je 14. veljače doista započela u pet do dvanaest i to u ispražnjenoj Velikoj dvorani pa su svi morali stajati u zimskim kaputima, a sudionici su govorili pred mikrofonima i postavljenim televizijskim kamerama. Mali broj okupljenih članova HGZ-a, uglavnom iz njegove uprave, također je bio u kaputima, jer još je zimsko razdoblje, ali za čekanje nema vremena. Okupljenim novinarima prvo se obratila predsjednica HGZ-a izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković. Možda izgledom djeluje krhko i nježno, ali zbilja se dokazuje kao izuzetno jaka, prilično borbena, trajno izuzetno angažirana osoba koja je preuzela odgovornost i očito joj je itekako stalo da sve bude ostvareno i izvedeno prema planu i dogovorima. Ne čudi stoga niti simbolika termina u kojemu je pozvala novinare sa željom da javnost upozori na aktualno stanje radova. Usput se željela naglasiti i nužnost agilnijeg reagiranja drugih tangiranih institucija koje su preuzele obveze i u čijoj je nadležnosti veći dio financiranja realizacije obnove zgrade.

Svoje je obraćanje novinarima predsjednica HGZ-a započela riječima: „Bit će to golemi izazov, strašna utrka s vremenom, ali uvjerena sam da ćemo uspjeti jer smo odlučni i imamo sreću da smo se okružili najboljim timom. Za izvođenje najveće i najteže faze radova na javnom natječaju je izabrana tvrtka Graditelj svratišta koja ima odlične reference. Ishodili smo sva odobrenja, uspjeli smo sve riješiti i ovih dana će ispred zgrade HGZ-a osvanuti veliki kran, krenut će se s ugrađivanjem željezne konstrukcije, podzidavanjem temelja i svim ostalim što zahtijeva konstruktivna obnova.“

Eto, u proteklom su razdoblju obavljene pripreme i sakupljena je neophodna dokumentacija za ishođenje svih odobrenja i dozvola, sve u što su najbolje upućeni glavni projektant Roman Šilje, projektant konstrukcije Juraj Pojatina i tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta Zdenko Hrženjak. Trojica vrlo ozbiljnih i nedvojbeno odgovornih stručnjaka novinarima su objasnili svu kompleksnost i kompliciranost poduzetih radova kao i kratkoću vremena u kojemu sve treba obaviti. Naime, postavljen je rok za trošenje sredstava dobivenih iz Fonda solidarnosti EU do 30. svibnja ove godine, od Ministarstva kulture RH odobrenih 57 milijuna kuna neće biti dovoljno za pokriće svih troškova, trebat će dakle ponovno animirati donatore, a vrijeme curi…

Da se svi poslovi obavljaju apsolutno transparentno, te da je moguć uvid u poslovanje i trošenje doista svake do sada raspoložive kune, sve što su na tu temu izgovorili predsjednica HGZ-a te osobito predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a gospodin Mladen Boršić, ne treba dvojiti, jer riječ je o osobama vitalno zainteresiranima da preuzete obveze izvrše točno, pošteno i na vrijeme. Ili, kao što je rekao gospodin Boršić: „Sadašnji je trenutak poseban za našu udrugu – zahvaljujući Fondu solidarnosti EU i Ministarstvu kulture i medija RH zgrada HGZ-a se obnavlja i trebala bi, nakon konstruktivne, a potom i cjelovite obnove zasjati punim sjajem i to na svjetskoj razini. No, udruga trenutačno nema vlastitih prihoda pa bilo kakvi zastoji u suradnji s partnerima projekta mogu zaustaviti sam projekt pa i ugroziti opstanak HGZ-a.“

Ali, sve ustanove o kojima ovisi izvršenje procesa obnove zgrade HGZ-a, osobito mnogobrojni u njima zaposleni, morali bi jednako savjesno izvršavati i svoj dio zadataka. Jednako se tako postavlja pitanje raspoloživosti potrebnih izvršitelja poslova, građevinskih radnika, kojih u Zagrebu aktualno zacijelo nedostaje. Jer, a to je svima već dobro poznato, obnova mnogih zgrada jednako tako oštećenih u katastrofalnim potresima koji su zadesili grad jednostavno „šteka“. Ili, književnim jezikom rečeno, živimo u vremenu mnogih problema koji otežavaju svakodnevicu, a posebno su teški za pravovremeno izvršavanje postavljenih zadataka. Uostalom tu je još i trajna ugroza korona virusa, a posebno je „poglavlje“ uvijek i trajno osobna odgovornost, osobni angažman, osobna marljivost i osobna disciplina!

Apel za maksimalnim angažmanom svih sudionika i partnera u projektu konstruktivne obnove zgrade HGZ-a  bio je doista moguće gotovo fizički osjetiti u zraku i čuti u izjavama svih sudionika konferencije za novinare 14. veljače. A za upozoravanje najšire javnosti na potrebu daljnje financijske potpore, daljnjih donacija svih koji žele pomoći HGZ-u pobrinula se predsjednica HGZ-a najavivši drugi po redu koncert Glazba glasnija od potresa koji će u koprodukciji s HRT-om ugostiti koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog a koji će biti održan 22. ožujka 2022. u 6:24 ujutro, opet simbolično u vrijeme kada se Zagreb prije dvije godine prvi put zatresao.

Prvi snažan potres magnitude M=5,5 probudio nas je 22. ožujka 2020. Prouzročio je katastrofalne štete i oduzeo jedan mladi život. Neka nas 22. ožujka ove godine probude milozvučne budilice kako bismo stigli na koncert u 6:24! Budimo budni kada je riječ o kulturi, o glazbi, o našem HGZ-u! Jer ako je za izvršenje brojnih zadataka potrebnih za obnovu zgrade već pet do dvanaest neka tih pet minuta potraje upravo toliko koliko će biti potrebno da sve bude i obavljeno!