Priređivanje izložbi glazbene tematike temeljenih na gradivu iz Zbirke arhivske građe HGZ-a tradicija je koja seže u 1864. godinu. No redovitu izložbenu djelatnost Hrvatski glazbeni zavod pokrenuo je 1967., otkad se u predvorju Velike dvorane počinju redovito postavljati izložbe.

Izložbe se mogu razgledati svaki radni dan od 12 do 14 sati uz prethodnu najavu na blagajna@hgz.hr ili 01 4830 822 i sat vremena prije održavanja koncerata, a ulaz je besplatan.

16. 2. – 25. 3. 2019.

190 godina glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda

Dvije godine nakon svog osnutka Glazbeno društvo (Musikverein, danas HGZ) otvorilo je glazbenu školu koja je počela s radom 16. veljače 1829. godine u zgradi današnje Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu. Iz male škole, koja je u početku imala samo troje nastavnika, razvio se 1916. konzervatorij, a nakon što je 1920. predan u državne ruke, uskoro je preimenovan u Muzičku akademiju s nižom, srednjom i visokom školom. Od Muzičke akademije su se 1951. godine osamostalile niža i srednja glazbena škola, a ta nova glazbena škola uskoro je dobila ime po Vatroslavu Lisinskom. Tako se zadržao kontinuitet glazbene škole HGZ-a tijekom 190 godina. Izložba donosi građu iz razdoblja do 1920. godine – unikatne predmete poput tzv. Zlatne knjige, u koju su se krasopisom upisivala imena najboljih učenika krajem 19. stoljeća, dokumentaciju škole (izvješća, imenici) te građu povezanu s ključnim osobama na školi. Posebnost izložbe je svojevrsno rodoslovno stablo glazbenog školstva u Zagrebu, koje pokazuje kako su se iz jezgre glazbene škole HGZ-a razvijale ostale glazbene škole.

Autorica: Nada Bezić