Svaka vam čast, poštovana Dunjo Vejzović!

Svaka vam čast, poštovana Dunjo Vejzović!

Predstavljanje trostrukog albuma Dunja Vejzović Live u nakladi Croatia Recordsa, prvi međunarodni pjevački masterclass Dunje Vejzović u HGZ-u i Gala koncert u HNK Varaždin s Dunjom Vejzović kao dirigenticom.

Piše: dr. sc. Zdenka Weber

dr. sc. Zdenka Weber

dr. sc. Zdenka Weber

Doista i u svjetskim su razmjerima rijetki umjetnici koji se ostvaruju na čak dva umjetnička područja, a onda na onom posebno odabranom postižu međunarodne uspjehe i ostvaruju međunarodnu karijeru. Takva osobito rijetka umjetnica je Zagrepčanka Dunja Vejzović (1943.) koja je diplomirala 1966. godine grafiku na Likovnoj akademiji a potom 1969. i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji i to u razredu vrlo ugledne pedagoginje Marije Borčić. Obje akademije dakako u Zagrebu. Pa ipak, zov glazbe bio je očito jači i Dunja Vejzović posvetila se pjevanju pa onda i proslavila kao operna i koncertna glazbenica.

Hrvatska enciklopedija pod natuknicom Dunja Vejzović bilježi:

Dunja Vejzović

Dunja Vejzović

Na sceni je prvi put nastupila 1968., a profesionalno je debitirala 1970. u zagrebačkoj Operi. Slijedili su angažmani u Operi u Nürnbergu (1971–78) i Frankfurtu (1978–80) te na Bayreuthskim svečanim igrama. Ostvarila je i studijske snimke pod ravnanjem H. von Karajana za tvrtke DGG i EMI. Od 1980-ih počela je prelaziti u sopranski repertoar. Spektar glazbenih zanimanja D. Vejzović neobično je velik i kreće se od interpretacija likova u operama Händela, Mozarta, Cherubinija i Glucka preko Berlioza, Bizeta, Wagnera, Verdija, Musorgskog i Masseneta do Bartóka, Stravinskoga, Berga, R. Straussa i L. Nona. Nastupala je na mnogim premijerama u najvećim svjetskim opernim središtima, od milanske Scale, Bečke državne opere i Théâtre National Opéra de Paris pa do Teatro dell’Opera u Rimu i Gran Teatre del Liceu u Barceloni, a pjevala je i u Metropolitanu u New Yorku, Njemačkoj operi u Berlinu, u Hamburgu, Tokyju, Houstonu i nizu drugih velikih opernih kuća. Istodobno je njegovala i koncertnu djelatnost te postigla velike uspjehe u interpretaciji Lieda, najčešće u suradnji s Đ. Stanettijem. Godine 1993. osnovala je kazališnu skupinu VERO Vision, a od 1995. bila je profesor pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Visokoj glazbenoj školi u Grazu, te od 1999. na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu.

Dunja Vejzovic i Herbert von Karajan

Dunja Vejzovic i Herbert von Karajan

U Zagrebu je Dunja Vejzović itekako dobro poznata operna diva, ali jednako je cijenjena i tražena kao profesorica solo pjevanja. Svestranost jest osnovna značajka njezina karaktera, ali ono što je čini uistinu čini posebnom bezgranična je znatiželja za glazbu kao bezvremensku umjetnost, te sasvim jedinstvena energija. Njome još i danas ta 78-godišnja umjetnica i pedagoginja sudjeluje u kulturnom, a napose glazbenom životu Zagreba i Hrvatske, uvijek željna još i više proširiti dijapazon vlastite djelatnosti. Naime, Dunja Vejzović ni u jednom se trenutku svojega – itekako bogatog – života ne zaustavlja: uz pjevačku i pedagošku karijeru nedavno je započela i onu dirigentsku!

Gala koncertom masterclassa Dunje Vejzović s Hrvatskim komornim orkestrom dirigirao je Matija Fortuna

Konkretni povod za ovaj napis prvenstveno je majstorski tečaj (masterclass) koji je Dunja Vejzović u rujnu održala u Hrvatskom glazbenom zavodu, da bi u istom mjesecu javnosti prezentirala i svoj album s tri nosača zvuka na kojima su okupljene njezine žive snimke ostvarene sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim gitarskim triom i sa Zagrebačkom filharmonijom (izdavač Croatia Records), a potom još i 30. rujna nastupila kao dirigentica na koncertu na kojemu su polaznici njezina majstorskog tečaja pjevali uz Hrvatski komorni orkestar u Velikoj dvorani HNK u Varaždinu. Doista nevjerojatna snaga volje, ogromna radna energija i disciplina, te bezgranična požrtvovnost, sve neumorne aktivnosti  usmjerene jednako na osobnu promociju kao i na promociju mladih pjevača koji od tako iskusne umjetnice trajno žele učiti.

Dunja Vejzović u HGZ-u

Dunja Vejzović u Maloj dvorani HGZ-a predstavlja trostruki album Dunja Vejzović Live sa snimkama svojih triju koncerata u Velikoj dvorani Lisinski što ga je objavio Croatia Records. (foto: Samir Cerić Kovačević)

Majstorski je tečaj Dunja Vejzović prvi put održala u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se okupila grupa mladih opernih nada iz Hrvatske i inozemstva, osamnaest budućih profesionalnih pjevačica i pjevača. Oni su uz klavirsku pratnju njezina stalnog suradnika pijanista Cornelisa Witthoeffta u vrlo intenzivnom radu svladavali bogati program kako bi u kratkom roku majstorske radionice stekli nova iskustva i svladali repertoar. Dio toga su prvo uz Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem dirigenta Matije Fortuna predstavili na opera gala koncertu 26. rujna u HGZ-u, a potom već 30. rujna na sličnom koncertu u Varaždinu. Uz prijavljene polaznike uključila je profesorica Dunja Vejzović i neke od svojih bivših studenata u Stuttgartu koji su već postigli važne profesionalne pozicije i osvojili međunarodne nagrade. Kako je dokazano tijekom proteklih godina, studenti iz razreda Dunje Vejzović zbilja brzo nalaze svoje mjesto u europskim opernim kućama i afirmiraju se kao vrsno educirani operni i koncertni pjevači.

Evelin Novak

Sopranistica Evelin Novak, solistica Berlinske državne opere Unter den Linden je nastupila na koncertu u Varaždinu, pod palicom svoje nekadašnje profesorice solopjevanja (foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever)

Nažalost 26. rujna nisam bila u Zagrebu i nisam čula koncert s dirigentom Matijom Fortunom u HGZ-u, ali sam imala sreću i zadovoljstvo biti u varaždinskoj Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta koja je zahvaljujući naporima intendantice HNK u Varaždinu mr. sc. Jasne Jakovljević obnovljena i zasjala u punome sjaju svoje arhitekture, stropnih štukatura i odlične akustike. Pa ako će HGZ i biti u budućem razdoblju, možda i duljem, zatvoren i nedostupan glazbenicima i publici, bilo bi moguće očekivati da se neki koncerti stvarno i „presele“ u Varaždin!

Bas Patrick Zielke

Bas Patrick Zielke bio je uz Evelin Novak počasni gost Gala koncerta u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin (foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever)

Dakle, uz puhačima dobro ojačani Hrvatski komorni orkestar, koji je bio smješten u prostoru gdje je inače publika, dok su slušatelji sjedili na koncertnom podiju, nastupili su Patricia Osei Kofi, Luka Gudelj, Marija Kristina Tomić, Eva Maria Hartmann i Nikolina Hrkač, polaznici majstorskog tečaja profesorice Vejzović, te kao posebni gosti njezini bivši studenti, njemački bas Patrick Zielke (dobitnik Nagrade Faust 2020. godine za ulogu Ochsa u Rosenkavaliru Richarda Straussa koji je 2015. bio proglašen opernim pjevačem godine u Njemačkoj), te hrvatska sopranistica Evelin Novak, stalna članica Državne opere Unter den Linden u Berlinu i to prema odabiru generalnog muzičkog direktora Daniela Barenboima.

Dunja Vejzović

Dunja Vejzović iskazala se u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin pred ojačanim Hrvatskim komornim orkestrom kao vrsna dirigentica. (foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever)

Za dirigentskim je pultom bila Dunja Vejzović. Na početku izvedena Uvertira i Aragonaise iz Bizetove uspješnice Carmen i u drugom dijelu koncerta izvedena Uvertira 3. činu Verdijeve Traviate bili su orkestralni stavci u kojima se iskazala prvenstveno dirigentica, umjetnica sigurne geste i naglašene osjećajnosti. Mogli smo Dunju Vejzović doživjeti kao voditeljicu velikog orkestralnog aparata sa svim značajkama sigurne dirigentske uvjerljivosti. A kada je s dirigentskog pulta pratila svoje pjevačice i pjevače, imala je Dunja Vejzović sve prilike za iskazivanje velikog opernog iskustva. Pa ako i ne nabrajam poimence sve izvedene arije, ipak želim istaći sjajnu pjevačku izražajnost Patricka Zielkea, koji je u velikoj maniri opernog diva otpjevao ariju Kaspara Schweige, schweige, damit dich niemand warnt iz Strijelca vilenjaka Carla Marie von Webera, kao i glasovnu superiornost Evelin Novak, koja se odlučila za ariju Elisabeth Dich, teure Halle iz opere Tannhäuser Richarda Wagnera. Pa ako nama dobro poznata i osobito omiljena Evelin još i nije Wagnerijanka, ona će to nedvojbeno postati!

Bila je to u cjelini večer poznatih, prelijepih opernih arija i revija vrsnih mladih glasova, ali i dirigentska večer operne umjetnice svjetskoga glasa koja ako i ne pjeva s pozornice svojim iskustvom nastavlja veliku karijeru pedagoginje i očito ambiciozne dirigentice. Svaka Vam čast, poštovana Dunjo Vejzović!