Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

PLATFORMA HR 2021 / Ž. Valenta: I’M ALIVE / TRAFIK – premijera!

listopad 17 @ 18:00 - 22:30

Besplatno

Nedjelja, 17. listopada 2021.
Mala dvorana u 18h i 21h

PLATFORMA HR 2021 / Ž. Valenta: I’M ALIVE / TRAFIK – premijera!

Ulaznice su gratis uz prijavu i potvrdu dolaska na ines@tala.hr
Kako bismo Vas mogli uvesti u obveznu evidenciju, potrebno je da prilikom potvrde dolaska, u isti mail upišete: ime i prezime, e-mail adresu i kontakt broj telefona.

Napominjemo da ćemo poštivati sve epidemiološke mjere, a Vas bismo zamolili da ponesete masku za lice, bez koje prisustvovanje, nažalost, neće biti moguće.

Broj gledatelja je ograničen.

Organizator: Plesni centar Tala

PLATFORMA HR 2021

Novim formatom cjelogodišnjeg rezidencijalno-istraživačkog festivala PLATFORMA HR 2021 nastavljamo pružati podršku nezavisnoj plesnoj sceni, ali radimo i korak više ka nužnom otvaranju prostora koji udomljava umjetnike, umjetničke organizacije i njihove projekte sa fokusom stvaranja i osiguravanja uvjeta za umjetničke procese, proizvodnju i izvedbu.
U sklopu rezidencije koja se odvijala u prostoru Plesnog Centra TALA tijekom 2021., hrvatski su izvedbeni umjetnici stvarali i razvijali autorske umjetničke projekte. Svoje premijerne izvedbe prikazati će na različitim lokacijama u gradu Zagrebu, u periodu od listopada do prosinca 2021. te na taj način obogatiti raznovrsnim estetikama i pristupima ovogodišnju ediciju festivala.
Umjetnici koji će se predstaviti kroz rezidencijalno-istraživački festival PLATFORMA HR 2021 su
Melita Spahić Bezjak, Sonja Pregrad, Žak Valenta, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Roberta Milevoj i Ana Kreitmeyer.
Posebno želimo naglasiti da je ovakav format festivala ostvaren u suradnji sa akterima plesne scene, njihovim organizacijama i projektima //F.R.E.E.D.A.N.C.E., ANTISEZONA, TRAFIK, KIK MELONE, TRAS, ČETVERORUKA// kao i izvedbenim prostorima Pogon Jedinstvo, Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu i Hrvatski glazbeni zavod te im ovim putem zahvaljujemo.
Projekt je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade Kultura Nova.

______________________________

“I´M ALIVE”

Koreograf: Žak Valenta
Izvođač: Toni Flego
Dramturg: Andrej Mirčev
Scenograf: Magdalena Pederin
Kostimografi: Lidija Lovrić Bošnjak i Nikola Barbir
Glazba: Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević
Svjetlo: Žak Valenta i Mario Vnučec
Multimedija: Ira Tomić i John Kardum
Statisti u videu: Nina Jelić, Renato Buić, Afrodita Lekaj, Monica Karleuša
Produkcija: TRAFIK i Platforma HR
Dizajn programskih materijala: Hrvoje Jelinčić
Fotografije: Ira Tomić, John Kardum, Saša Hess
Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH, Grada Rijeke, Saveza udruga Molekula Rijeka, Plesni centar K2K Rijeka, PC TALA Zagreb.

Britanski umjetnik Michael Clark sinonim je za radikalna koreografsku praksu u kojoj se stječu klasični balet, ekscentrična moda Leigha Boweryija i anarhičan post-punk zvuk benda The Fall. Buntovan spram konvencija i hijerarhija, njegovo djelovanje 80tih godina anticipira estetske postupke koji i danas čine okosnicu suvremenog plesa. U prvom redu, riječ je o raskrinkavanju hetero-normativnih rodnih uloga što će rezultirati fluidnim utjelovljenima čije su konstitucije nestabilne i društveno subverzivne. Polazeći od premise da se sintaksa plesnog tijela oblikuje pod utjecajima koji (ne)svjesno bivaju preuzeti od drugih autora-ica (u ovom slučaju Clark), solo „I´m alive“ istražuje procese transformacije i prevođenje koreografskih modela u nove izvedbene konstelacije. Vizualno intrigantni kostimi i scenografija u spoju sa zvučnom kulisom elektro-punka kreiraju multimedijalni okvir u kojem se tijelo prelama kroz različite plesne stilove i narative, sazdane od biografskih slojeva, fikcije i autopoetičkih opsesija. Kao svojevrsni portret-kroz-drugog, izvedba Tonija Flege, međutim, ne iscrpljuje se u ponavljanju niti oponašanju Clarkovog
vokabulara, već ustrajava na izlaganju vlastitih slabosti, eksponirajući tako ekonomske i ideološke uvjete plesa na periferiji EU-a. Na tragu Trafikovih predstava koje su kružile oko slične pozicije fragilnog subjekta (J.P. Kamov i Ö. von Horvath) suočenog s društvenom dezintegracijom i tranzicijama, u prvom je planu tematiziranje golog preživljavanja. Beskompromisni umjetnički eksperiment i kolaborativni modeli rada u srazu s subjektivizacijskim matricama što ih je iznjedrila riječka novo-valna scena za vrijeme Jugoslavije, konceptualna su trajektorija u kojoj se „I´m alive“ artikulira kao preplitanja plesnih citata i autentične ekspresivne geste. Drugim riječima, reinterpretacija Clarkovog koreografskog logosa polazište je za refleksiju o istrajnosti ogoljenog tijela na sceni, mogućnostima i granicama njegove pobune: što je naš otpor, protiv čega se bunimo i koji su nam dometi?

Andrej Mirčev

Detalji:

Datum:
listopad 17
Vrijeme:
18:00 - 22:30
Cijena:
Besplatno

Organizator

Plesni centar Tala

Lokacija

Hrvatski glazbeni zavod
Gundulićeva 6a
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u