Ruski virtuozi za HGZ

Petak, 14. svibnja 2021.
Velika dvorana u 20 sati

Ruski virtuozi sviraju za HGZ – donatorski koncert za obnovu Hrvatskoga glazbenog zavoda
Boris Andrianov, violončelo
Andrey Gugnin, klavir

Program:

  1. Schnittke: Sonata za violončelo i klavir, br. 1
  2. Rahmanjinov: Sonata za violončelo i klavir

Jedan od najznačajnijih violončelista današnjice Boris Andrianov i svjetski poznati pijanist Andrey Gugnin su na inicijativu Danijela Gašparovića odlučili odsvirati donatorski koncert s djelima Schnittkea i Rahmanjinova za potrebe obnove Hrvatskog glazbenog zavoda.

Cijena ulaznica: 100kn

Online prodaja ulaznicahttps://hgz.kupiulaznicu.hr/

Prodaja ulaznica na blagajni HGZ-a radnim danom od 11 do 13 i 18 do 20 sati te jedan sat prije početka koncerta, tel. 4830 822.

Organizacija: Hrvatski glazbeni zavod i Umjetnička organizacija Cristoforium

Jedan od najznačajnijih violončelista današnjice, Boris Andrianov, laureat je natjecanja Čajkovski 1998., umjetnički voditelj New Star Generation projekta, za kojeg je dobio Nagradu Ruske Federacije za kulturu 2008. godine, te VIVACELLO, prvog uopće međunarodnog violončelističkog festivala u Rusiji. Redovito nastupa na najznačajnijim svjetskim pozornicama sa orkestrima poput Marinskii orkestra, Izraelske filharmonije, Nacionalnog orkestra Francuske, Komornim orkestrima Berlina i Beča, Ruskog nacionalnog orkestra i mnogim drugima te sa dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Vladimir Fedosejev, Vasilij Petrenko, Krysztof Penderecki.  Aktivan je kao komorni glazbenik, a suradnici su mu Yuri Bashmet, Leif Ove Andsnes, Menahem Pressler, Julian Rachlin, Denis Matsuev i mnogi drugi.
Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije na svijetu, koji redovito nastupa na pozornicama poput Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana P. I. Čajkovski u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorana Muzeja Louvre i mnogih drugih. Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscarom nagrađenog filma Stevena Spielberga, Most špijuna. Sa diskografskom kućom Hyperion Records 2018. godine potpisao je ugovor, što je rezultiralo diskografskim izdanjima sa djelima Šostakoviča, snimanjem izdanja pod nazivom Hommage to Godowsky kao i mnogim planiranim snimkama u bližoj budućnosti. Za snimku sa djelima Liszta u izdanju PianoClassicsa, dobio je sjajnu kritiku glasovitog Gramophonea, koji ga je uvrstio i u dvije svoje kategorije: Editor’s Choice i One to watch. 2020. godine, BBC Music Magazine Awards proglašava ga pobjednikom kategorije Instrumental Award za snimku Šostakovič: 24 Preludija-Sonate za klavir 1&2 (Hyperion).
Laureat je Međunarodnog natjecanja Allegro vivo u San Marinu (Italija, 2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantùu (prva nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu (druga nagrada i dvije posebne nagrade, 2011.), Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču (2013.), Međunarodnog natjecanja Valsesia Musica u Italiji (prva nagrada, 2014.) i Natjecanja Cidade de Ferrol u Španjolskoj (prva nagrada, 2015.). U lipnju 2014. osvojio je zlatnu medalju i nagradu publike na 16. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer u Salt Lake Cityju (SAD). Godine 2016. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Sydneyu, uz priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvome izlučnom krugu natjecanja. Zahvaljujući tome dobio je brojne koncertne angažmane, uključujući nastupe s Valerijem Gergijevim i Londonskom filharmonijom.