Đorđe Stanetti, recital

Utorak, 12. listopada 2021.
Velika dvorana u 20 sati

Glazbeni umjetnici Zagrebu
Đorđe Stanetti, recital

Prvim koncertom u novoj sezoni ciklusa Glazbeni umjetnici Zagrebu ujedno će se proslaviti maestrov 60. rođendan te imati rijetku priliku čuti Šest partita Johanna Sebastiana Bacha BWV 825-830.

Više na https://www.hdgu.hr/dorde-stanetti-recital-povodom-60-rodendana/

Info o ulaznicama: 40 i 60 kn
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati radnim danom.

Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

Đorđe Stanetti jedan je od najistaknutijih hrvatskih pijanista koji je osim iznimne izvođačke karijere, ostvario velike uspjehe i kao pedagog. Rodio se u Zagrebu 1961. u kojem je završio osnovno i srednje glazbeno školovanje. Studij klavira pohađa na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kao najmlađi đak austrijskog pedagoga Bruna Seidlhofera te stipendist austrijskog Ministarstva znanosti. U istom je gradu nastavio četverogodišnje usavršavanje s ruskim pijanistom Leonidom Brumbergom na tamošnjem Konzervatoriju. Za vrijeme školovanja tri istaknuta zagrebačka pijanista i pedagoga: Dora Gušić, Ladislav Šaban i Vladimir Krpan, nadgledali su i svojim savjetima potpomagali njegov razvoj.
Kao solist debitirao je već 1977. sa Zagrebačkom filharmonijom i od tada je stalno prisutan na koncertnim podijima njegujući repertoar svih stilskih razdoblja, nastupajući i kao solist i kao komorni muzičar. Koncerte je održao u gotovo svim većim gradovima Hrvatske, kao i bivših jugoslavenskih republika te u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Argentini, Švicarskoj , Rumunjskoj i Danskoj.
Gostovao je na brojnim festivalima od kojih izdvajamo Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Festival Ive Pogorelića u Bad Wörishofenu, Ohridsko ljeto, Bemus, Mariborski glasbeni september, Budvanski Grad teatar. Kao solist surađivao je s dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Igor Kuljerić, Uroš Lajovic, Kazushi Ono, Vančo Čavdarski, Samo Hubad, Igor Gjadrov, Nikša Bareza, Marko Letonja, Mladen Tarbuk, Luca Pfaff, dok je kao komorni glazbenik surađivao s mnogim istaknutim domaćim i stranim umjetnicima među kojima je najzapaženija bila suradnja s proslavljenom hrvatskom pjevačicom Dunjom Vejzović. Godine 1984. pobijedio je na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Udinama. Dobitnik je nagrade Milka Trnina za godinu 2001. za izvedbu klavirskog koncerta Borisa Papandopula sa Zagrebačkim solistima.
Istovremeno se bavi i pedagoškom djelatnošću. Bio je profesor klavira na Funkcionalnoj muzičkoj školi u Zagrebu od 1983 do 1988 (danas Glazbena škola Elly Bašić), na Konzervatoriju u Neuchatelu (Švicarska), a trenutno je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na toj ustanovi djelovao je i kao pročelnik i kao prodekan. Odgojio je mnoge mlade pijaniste i njegovi đaci često su prisutni na koncertnim podijima, a mnogi djeluju kao pedagozi i korepetitori na glazbenim školama i akademijama.
Kao član ocjenjivačkih sudova djelovao na više državnih i međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kini. 2012. Đorđe Stanetti dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.