Izložba Jadrana Lazića

Napokon smo dočekali toliko najavljivanu monografiju fotografija Jadrana Lazića, koja dolazi kao luksuzno opremljeno kapitalno štivo u dva toma na 900 stranica, i postaje vizualni vremeplov glamura dvadesetog stoljeća. Prva promocija monografije „Jadran Lazić – fotograf“ uz izložbu crno-bijelih fotografija, održana je u Bolu na otoku Braču. Nakon Šibenika, Splita, Hvara, Dubrovnika i Sarajeva stigla je u Hrvatski glazbeni zavod.

Izložba je otvorena za javnost u subotu 11.09. i nedjelju 12.09. od 11 do 13 sati ili po dogovoru uz obaveznu najavu.  Kontakt osoba Dajana Vladičić (mob: +385 92 2444 899, e-mail: gia.grasss@gmail.com )

 Objektivno većina ovih veličanstvenih fotografija odnosi se na filmske zvijezde, koje je Jadran Lazić fotografirao u usponu njihove slave i popularnosti, manje kao paparazzo, a više kao profesionalni fotograf kojem su zvijezde rado prepustile onaj važan povijesni KliK, kojim se zauvijek ovjekovječio jedan pogled, jedna poza, jedan osmjeh, zaustavilo vrijeme i mjesto u svom tijeku koje se zove život.

Jadran Lazić započeo je fotografirati i objavljivati u Hrvatskoj, prije pedeset godina, od školskog lista do Vjesnikovih narudžbi i istaknuo se kao autor koji je fotografirao nogometaše, dakako ponajprije splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, ali i domaće filmske i kazališne glumce, a potom krenuo ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić trajno živi u Los Angelesu, ali redovito dolazi na Jadran (na Hvar) za što ga veže i njegovo osobno ime.

Na svaki način ova je knjiga epohalni projekt jer je svojevrsna povijest mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktualnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kissingerova diplomacija, Iransko-Irački rat, sprovod Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucjene, posjeti američkog i francuskog premijera našoj zemlji, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo laki fotoreporterski zadatak, knjiga nuđa zaokruženu cjelinu prohujalog vremena i potvrđuje učešće Jadrana Lazića u povijesti svjetske vizualne kulture, u kojoj, eto, i Hrvatska ima svog dostojnog reprezentativca.
U vlastitoj režiji sa strateškim partnerom snima se i dokumentarni film o Jadranu Laziću, s time da će dokumentarac uključivati i događaje s promocija i izložbi. Do kraja 2021. gostovanja će se proširiti nakon Zagreba u Ljubljanu i Beograd, a u 2022. krenut će u svjetskim metropolama – Los Angeles, New York, Pariz, Milano, Berlin… Materijala ima na pretek a fotografije i ličnosti koje obuhvaća ova monumentalna knjiga pripadaju vremenu i prostoru širom svijeta.
Izdavač monografije „ Jadran Lazić – fotograf“ je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o