Krleža u HGZ-u

14. i 15. listopada 2021.
Velika dvorana u 20 sati

O hrvatskoj književnosti, Miroslav Krleža

Izvodi: Ozren Grabarić
Tekst adaptirao: Vlaho Bogišić
Režija: Aida Bukvić
Klavir: Matej Meštrović

Predstava Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti premijerno je izvedena na Festivalu svjetske književnosti 2019., a zbog velikog interesa publike odlučili smo se na još dvije izvedbe.

Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu Moj obračun s njima, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.

Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležinih marginalija o novijoj hrvatskoj književnosti krležolog Vlaho Bogišić priredio je tekst u koji je ugradio i asocijacijske poveznice na suvremene prilike. Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Ove dvije izvedbe bit će među posljednjim događajima koji će se u Hrvatskom glazbenom zavodu održati prije preuređenja, a obje će svojim kamerama zabilježiti i Hrvatska radiotelevizija.

Info o ulaznicama: 50kn
Online prodaja ulaznica na https://hgz.kupiulaznicu.hr/

Za ulazak na predstavu obavezna je COVID potvrda, potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).

Prodaja ulaznica na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda radnim danom od 11 do 13 i 18 do 20 sati te jedan sat prije početka koncerta, tel. 4830 822.

Organizator: Nakladnička kuća Fraktura, mail fsk@fraktura.hr