Krleža u HGZu

Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti

Izvodi: Ozren Grabarić

Tekst adaptirao: Vlaho Bogišić

Režija: Aida Bukvić

Klavir: Matej Meštrović

Kostimografija: Barbara Bourek

Majstor svjetla: Marino Frankola

 

O hrvatskoj književnosti, Miroslav Krleža

Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu Moj obračun s njima, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti. Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživit ćemo Krležinu riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu svjetske književnosti u rujnu, a sljedeće izvedbe održat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu:

22. listopada 2019.
23. listopada 2019.
29. listopada 2019.
30. listopada 2019.
16. studenog 2019.
30. studenog 2019.

CIjena ulaznice: 50,00 kn

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HGZa tijekom listopada od ponedjeljka do petka od 11-13h i od 18-20h i uvijek 1 sat prije početka predstave a tijekom studenog od ponedjeljka do petka od 18-20h i uvijek 1 sat prije početka predstave.