OPERA GALA & MARCO TAMAYO

HNK u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za HGZ – Svečani koncert ususret 150 godina zgrade HGZ-a

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. svibnja 2023. održan je svečani koncert pod nazivom Opera gala & Marco Tamayo, gitara. Zamišljen kao prvi u nizu koncerata ususret 150 godina zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, ovaj vrhunski glazbeni događaj oduševio je brojnu publiku u dvorani kao i gledatelje koji su ga pratili u izravnom prijenosu na HRT-u.

Posebnu podršku svojim nastupom dali su Zagrebačka filharmonije i ugledni glazbenici te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao sjajan domaćin umjetnicima i publici. Za ovu posebnu prigodu pozornicu je krasio najstariji zastor „Djed, unuk i vila“ koji se pripisuje hrvatskom slikaru Vjekoslavu Karasu, postavljen oko 1850. godine i jedini sačuvani predmet iz scenske opreme staroga, gornjogradskog tzv. Stankovićeva kazališta. Zagrebačkom filharmonijom ravnao je britanski dirigent Jan Latham-Koenig, a kao poseban gost nastupio je Marco Tamayo kubanski gitaristički virtuoz i priznati glazbeni pedagog s austrijskom adresom. Probrane arije iz glasovitih opera briljantno i nadahnuto izveli su nacionalna prvakinja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, sopranistica Darija Auguštan, tenor Filip Filipović, bas Toni Nežić i djevojački zbor Zvjezdice. Publiku su kroz program vodili prvaci drame HNK u Zagrebu Zrinka Cvitešić i Igor Kovač.

Uz pljesak oduševljenja pozdravljene su sve izvedbe – od dobro znanih arija Verdija, Puccinija i Gotovca, preko ulomka iz Bizetove „Carmen“ pa sve do drugog stavka glasovitog djela za gitaru i orkestar “Concierta de Aranjuez” Joaquina Rodriga i skladbe „24. Caprice za violinu“ Nicola Paganinija koju je obradio za gitaru i majstorski izveo Marco Tamayo.

Foto: Zvonimir Ferina