Pismo Ravnateljice HGZ-a članovima

Poštovani članovi udruge Hrvatski glazbeni zavod,

nažalost, moramo reći da je HGZ u dramatično teškoj situaciji kakva nije zabilježena u dva stoljeća dugoj povijesti udruge.
Nakon krize s kojom se ovo ravnateljstvo suočilo preuzimanjem dužnosti krajem 2018. godine slijedio je značajan opravak u 2019. godini koji se nastavio sve do ožujka 2020. Upornim radom ravnateljstva i aktivnih članova prihodi udruge su bili bitno povećani, kako od redovne djelatnosti tako i od sponzora, donatora te Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Redovito smo isplaćivali plaće zaposlenicima, podmirivali sve tekuće obaveze, investirali oko 1.400.000 kuna u obnovu nekih dijelova zgrade koji su bili u iznimno lošem stanju (veliki prozori na obje dvorane, kompletno preuređenje sanitarnih prostora u prizemlju i uz dvorane uz kompletno uređenje cijele sanitarne vertikale i instalacija, obnova parketa u Velikoj dvorani i predvorju, dubinsko čišćenje kamena na stubištu i podova u prizemlju i uz dvorane, novi tepisi) te smo planirali daljnje korake.
Brojnim promidžbenim aktivnostima podigli smo zanimanje javnosti za naše prostore i popis rezervacija za najam dvorana bio je impresivan i najavljivao je odlične prihode do kraja ove, ali također i naredne godine.

I onda je sve stalo zbog zabrane javnih okupljanja uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-29. Prekid rada prekinuo je dotok novca, a okvirna procjena govori da ćemo od sredine ožujka do početka lipnja imati preko 350.000,00 kuna neostvarenih prihoda od najma prostora.
I onda se dogodio potres koji je ozbiljno dugoročno ugrozio djelovanje Hrvatskog glazbenog zavoda. Zgrada je, prema prvoj procjeni, statički sigurna ali materijalna šteta je golema! Gotovo svi zidovi su popucali, nadvoji iznad vrata i prozora su ozbiljno oštećeni, strop Velike dvorane je devastiran a najveći štetu je pretrpjelo krovište koje predstavlja ozbiljnu ugrozu, ne samo za našu zgradu već i za okolne zgrade te ljude na ulici. Službene osobe iz Grada Zagreba još nismo uspjeli dobiti da dođu i pregledaju zgradu već su nam u tome pomogli statičar, građevinar te arhitekt koji su bili angažirani na opisanom uređenju naše zgrade protekle godine. Prave razmjere štete još ne znamo i procjene za sada nemamo. Krovište je akutan problem jer ako počne padati kiša, a krov je devastiran, šteta će biti bitno veća od sadašnje. Fotografije izgleda oštećenja dali smo medijima i objavili na društvenim mreža i podigli interes javnosti za štetu koju je u potresu pretrpio HGZ.

Što nam je činiti?
Moramo se hitno svi mobilizirati u cilju prikupljanja financijskih sredstava za nastavak rada, popravak krovišta i obnovu oštećenih dijelova zgrade.
Ponestaju nam sredstva za osnovno funkcioniranje udruge i podmirivanje redovnih financijskih obaveza. Povlačimo državna sredstva za spašavanje radnih mjesta, odlukom ravnateljstva zaposlenici su do daljnjega na minimalnoj plaći, no redovnih troškova je i dalje mnogo.
Ravnateljstvo ne miruje, dapače, ulažemo sve svoje napore kako bismo pronašli neophodna financijska sredstva, ali Vaša pomoć nam je u ovom trenutku potrebna više nego ikad.
Pokrenuli smo kampanju za prikupljanje sredstava i činimo sve kako bismo uspjeli. Molimo Vas da se pridružite svojim financijskim doprinosom u obliku donacija, a jednako tako maksimalno promovirate kampanju među svojim prijateljima i znancima.
Detalje o kampanji potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/

Procjena troška popravka krova je cca 800.000,00 kuna (oko 630.000,00 kuna koji su nam sada vidljivi uz oko 170.000,00 kuna koji će se vrlo vjerojatno pojaviti tijekom rada kao nepredviđeni troškovi). Dakle, za najnužniju sanaciju zgrade, tj. za obnovu krova potrebno je prikupiti cca 800.000,00 kuna koje sada nemamo i ne možemo priskrbiti od redovitih prihoda jer ne možemo održavati redovitu djelatnost najma dvorana. Obnova krova nam je prvi i najvažniji cilj kako bismo spriječili da kiša počini još veću štetu na zgradi. Ostale štete potrebno je također sanirati ali za sada nemamo procjenu svih oštećenja.
Prijavit ćemo se na sve natječaje i potpore koji će u budućnosti biti objavljeni za obnovu kulturnih dobara u centru Grada Zagreba no ne smijemo čekati da se to realizira i moramo pokušati već sada sami krenuti u sanaciju krova kako bismo izbjegli daljnju devastaciju zgrade uslijed vremenskih neprilika.

Potičemo Vas da se svi uključite u rad Ravnateljstva i pomognete da uspijemo sanirati štetu na zgradi, na sljedeće načine:

    • uplatama osobnih financijskih donacija na račun HGZ-a prvenstveno za obnovu krova;
    • animiranjem prijatelja, suradnika, partnera, svih svojih kontakata da uplate financijske donacije na račun HGZ-a prvenstveno za obnovu krova;
    • pronalaskom konkretnih stručnih osoba koje bi izradile procjenu štete za cijelu zgradu, osobito statičara koji bi napravio plan obnove zgrade sa strane statičkih zahtjeva i preveniranja štete od mogućih budućih potresa te pronalaženje konkretnih izvora za financiranje obnove zgrade.

Ovo ravnateljstvo je odlučno u namjeri da Hrvatski glazbeni zavod ponovo izvede iz krize iako smo svjesni da će to biti naš najteži zadatak u životu. Molimo Vas sve da se u tome angažirate na konkretnim zadacima koje smo naveli i svoju spremnost da se angažirate dostavite na mail predsjednica@hgz.hr ili hgz@hgz.hr.

Uz želju da ostanete zdravi u ova teška vremena srdačno Vas pozdravljamo,

Romana Matanovac Vučković, predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda