Donatorstvo

Poštovani pokloniče glazbe,

pozivamo Vas da pomognete najstarijoj hrvatskoj glazbenoj instituciji da nesmetano nastavi s radom. Vremena su turbulentna, život je sve ubrzaniji, a ova naša „kuća u kojoj stanuje glazba“ gotovo dva stoljeća odolijeva i ustraje u svojoj misiji, a na tom putu često se oslanjala na plemenitost mecena.

Mecene, donatori, pokrovitelji ili sponzori – kako god ih nazivali, oni su glazbenoj umjetnosti neophodni za opstanak i napredak. U povijesti Hrvatskog glazbenog zavoda važnu su ulogu imali veliki donatori, a prvi među njima bili su biskup Maksimilijan Vrhovac i ban Ignjat Gyulay. Tijekom 19. stoljeća pokrovitelji su, među ostalima, biskup Aleksandar Alagović, banica Sofija Jelačić, Gabrijela i Lilla Pejačević, baka i majka skladateljice Dore Pejačević te ban Koloman Bedeković i grofica Sidonija Rubido-Erdödy, a Stjepan Jelačić-Bužimski darovao je zbirku “gudotvorina” (muzikalija) i dragocjenu Amatijevu violu. Najistaknutiji među pokroviteljima bio je nadbiskup Juraj Haulik, koji je izdašno pomagao rad društva i koji je darovao iznos u visini ondašnjeg pristojnog građanskog imetka. No, postojali su i brojni „bezimeni“ građani koji su u skladu sa svojim mogućnostima financijski pomagali i glazbeno društvo i izgradnju zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Hrvatski glazbeni zavod od svog osnivanja 1827. godine do danas društvo je prijatelja glazbe i glazbenika, neprofitna udruga u kulturi i umjetnosti čiji je cilj njegovanje, unapređivanje i širenje glazbene umjetnosti. Bio je i ostao inicijator mnogih oblika glazbenog života: organizacije koncerata i izgradnje zgrade s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu, osnivanja prve hrvatske glazbene škole koja kontinuirano djeluje do danas, osnivanja muzičke akademije, izdavanja skladbi hrvatskih autora i skupljanja građe za glazbenu knjižnicu te osnivanja ansambala koji su značajni sudionici koncertnog života Hrvatske.

Pomozite nam da nastavimo u plemenitom cilju i upišite svoje ime u povijest Hrvatskog glazbenog zavoda. Svaki iznos koji ste u mogućnosti izdvojiti bit će više nego dobrodošao!