Ansambl je osnovan 1999. pri Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu na poticaj i pod umjetničkim vodstvom profesora Josipa Klime. Cilj je bio okupiti ljubitelje klasične glazbe, amatere i profesionalce, koji žele uživati u zajedničkom muziciranju.

Ansambl 2007. dolazi pod okrilje Hrvatskoga glazbenog zavoda i djeluje pod nazivom Društveni komorni ansambl. U sezoni 2009./2010., u ciklusu Glazbeni petak u podrumu, nastupio je čak 21 put. Njegovanje posebno prisnog odnosa s publikom tradicija je ovog ansambla.

Do sada je izveo više od tisuću skladbi iz pera dvjestotinjak skladatelja, a većina koncerata tematski je vezana za pojedina glazbena razdoblja, skladatelje ili narodnosti, poput Dore Pejačević, Franza Schuberta, Edvarda Griega.

Od osnutka do danas kroz ansambl je prošlo tridesetak članova. Umjetnički voditelji bili su Željko Švaglić, Nives Šimunić i Marijan Zlatarić.

Danas Društveni komorni ansambl vodi pijanistica i profesorica klavira Vesna Šepat Kutnar, mr. art.

Ima petnaest članova, koji su većinom glazbeni amateri sa srednjoškolskim glazbenim obrazovanjem. Nastupaju kao solisti na raznim instrumentima, u pratnji klavira ili uz orkestar, u manjim komornim sastavima te na dva klavira četveroručno, šesteroručno i osmeroručno.

Društveni ansambli