Društveni orkestar HGZ-a

Društveni orkestar najstariji je ansambl Hrvatskoga glazbenog zavoda. Upravo je okupljanje glazbenih amatera u orkestar bilo glavni povod za osnivanje HGZ-a 1827. godine. Orkestar je imao oko 26 glazbenika (uglavnom amatera), a prvi je koncert održao 18. travnja 1827. pod dirigentskom palicom Georga (Jurja) Karla Wisnera von Morgensterna. Na programu su, uz jednu njegovu skladbu, bile Mozartova i Rossinijeva uvertira te stavak iz Haydnove simfonije, a uspješnost koncerta zabilježila je kritika u časopisu Luna. Društveni orkestar sljedećih je godina bio jedini koji je kontinuirano djelovao u Zagrebu. Zahvaljujući glazbenoj školi HGZ-a osnovanoj 1829. godine u rad orkestra uključili su se učenici i učitelji škole. Dirigenti orkestra bili su: učitelj violine Antun Kirschhofer, skladatelji Vatroslav Lisinski, Ivan pl. Zajc, Anton Stöckl i Franjo Dugan st.

Saznajte više

Društveni jazz orkestar: Big band HGZ-a

Big band HGZ-a osnovan je 1980. na poticaj glazbenih entuzijasta – amatera koji su se plesnom i jazz glazbom bavili u manjim ili većim sastavima. Orkestar je nastao uz potporu člana ravnateljstva Stjepana Plaveca te članova Hrvatskoga glazbenog zavoda Karla Franića, Ivana Wagnera i Zlatka Kružića. Od samog početka vodio ga je akad. glazbenik – trubač Marijan Domić, a od 1995. do danas vodi ga akad. glazbenik – pijanist Zlatko Dvoržak.

Saznajte više

Društveni komorni ansambl HGZ-a

Ansambl je osnovan 1999. pri Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu na poticaj i pod umjetničkim vodstvom profesora Josipa Klime. Cilj je bio okupiti ljubitelje klasične glazbe, amatere i profesionalce, koji žele uživati u zajedničkom muziciranju.

Saznajte više

Društveni zbor HGZ-a

Društveni zbor najmlađi je ansambl Hrvatskoga glazbenog zavoda. Osnovan je 2008. na poticaj predsjednika Hrvatskoga glazbenog zavoda Marcela Bačića, a izniknuo je iz uspješne suradnje Društvenog orkestra HGZ-a s Vokalnim ansamblom „Milka Trnina“ iz Ivanić-Grada. Društveni zbor HGZ-a prestaje sa radom 2019. godine.

Saznajte više